Каква е разликата между позлатени и златни бижута?

Когато искате да си купите златни бижута, вероятно не знаете колко различни видове има на пазара. Основните два вида златни бижута, които можете да намерите в бижутерските магазини са позлатени и златни. Въпреки, че може да ви звучи като един и същи вид бижута. Всъщност има няколко значителни разлики между тях, които ще обсъдим, благодарение на експертната информация от специалистите по бижута от онлайн магазин https://www.magazinigranat.com/.

Като научите какви са тези разлики, ще бъде в много по-добра позиция, тъй като ще можете да направите информирано решение за вашата покупка.

Какво означава позлатен?

Ако някога в миналото сте купували бижута, може би сте забелязали, че се използва терминът „позлатени“. Също така се нарича и „златно покритие“. Това е метод за покриване на друг вид метал с много тънък, почти микроскопичен филм от чисто злато чрез галванопластика. Някои компании правят позлатени бижута като наслагват злато. Въпреки това, по същество това са едни и същи неща.

Сред най-големите предимства на позлатени бижута е фактът, че са изключително здрави. Златото е мек метал и е лесно податливо на надраскване, огъване и деформиране. Позлатяването може да придаде атрактивен завършек на дадено бижу, което трябва да бъде здраво и издръжливо. Недостатъкът на тези бижута е, че след време златното покритие започва да се изтърква и лющи. Освен това, някои бижутата дори потъмняват.

Какво представляват златните бижута?

Златните бижута са много по-ценни от позлатените. В действителност, има почти 100% повече злато в тях, отколкото позлатените. Златните бижута са изцяло направени от злато. Златото на тези бижута е с много по-високо качество. Чистото злато е много меко и не е подходящо за бижута. Затова се използват почти винаги златни сплави. Дори и с не напълно чисто злато, бижутата струват доста скъпо.

Една златна сплав може да бъде с различна здравина, в зависимост от карата на златото, което се използва. Не забравяйте, че по-ниските карати злато са малко по-здрави и устойчиви. 14-каратово злато е такъв пример. По-високия карат сплав на златото показва по-висока чистота. Това означава, че златото на това бижу е по-ценно, металът е малко по-мек. Като референтна рамка имайте предвид, че 24-каратово злато е чисто злато и по този начин е най-мекия материал за изработка на златни бижута. Клиентите, които търсят по-трайни бижута, могат да изберат и по-ниско каратова сплав.

Не е нужно да се притеснявате за потъмняване на златните бижута. Ако имате алергия към някои метали, няма да се налага да се притеснявате за алергии от метали като никел. Същото може да се каже и за позлатените бижута.

Вашият коментар