Предимства на обращателните плугове

Селско стопанство

Преимуществата на обръщателните плугове

28 сеп. , 2016  

Инструментите, познати днес като плугове заемат особено важна част от земеделската дейност на българина от стотици години. Нещо повече, плугове се появяват малко след появата на земеделието в световен мащаб. У нас оранта на земята заема важно място както в реалния живот на хората, така и в народния фолклор, като ралото и обработката на земята са били най-основния поминък на българина.

Днес без плугове едно стопанство трудно би могло да функционира нормално. Още повече, че индустрията и технологиите в производството на селскостопанска техника се развиват толкова много, защото търсенето и нуждите са огромни. За едни от най-иновативните разработки на плугове към днешна дата се считат обръщателните плугове.

Това, което е особено при тях е, че те често са предпочитани за хълмисти местности. Причината за това е, че плужните тела и остриетата на този вид плугове са снабдени с механизъм, който позволява пълен контрол над това на къде се отхвърля земята при оран. По този начин се гарантира, че почвате ще се разрохква в правилната посока и оранта ще е ефективна. Счита се, че този тип плугове, използвани при оран вършат чудесна работа и за отстраняване на ненужните остатъци и боклуци.

Самите обръщателни или още известни като хълмисти плугове имат различно приложение и разновидности. Повечето такива плугове имат двойна или двустранна настройка – вертикална и хоризонтална. Формата на тези плугове ги прави доста ефективни като цяло, макар да има и особености, при които не са предпочитани. Задължително е да се съобразява почвения вид, когато се пристъпва към избор на плугове. В случай на по-твърда или глинеста почва, обръщателните плугове сериозно биха се натоварили със задачата, а с това ще се натовари и теглещия трактор, колкото и да е мощен. По тази причина е добре земеделците да се консултират и със специалисти, когато избират своята техника, за да са сигурни, че ще направят най-добрия избор.

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от плугове, в това число и специализирани такива за лозя и овощни градини. Ако все пак се нуждаете от висококачествена земеделска техника, то разгледайте моделите обръщателни плугове MASS в каталога на фирма Агростил ООД, където ще откриете полезна информация и технически характеристики за тях.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *