Бижутата – неизменен спътник на хората от древността до днес

Както в древността, така и днес, хората са се отличавали със суетност и желание да се харесат, не само на противоположния пол, но и на самите себе си.
Този стремеж да се откроят и да изпъкнат с нещо различно, на фона на еднообразието ги е карал да се красят с различни импровизирани украшения. В началото това са били бижута, изработени ръчно от естествени материали като дърво, метални пластинки, пера, кост, керамика.

Ако разгледаме тези първообрази на съвременните бижута, те може би ще ни изглеждат недодялани, не достатъчно естетични, грубовати, но за хората от миналите векове, те са били символ на висок социален статус, повод за самочувствие и са предизвиквали определено отношение от страна на останалите членове на племето.

Така както вожда на едно племе е обкичвал главата си с най-разноцветните и големи пера, за да покаже своя статут и значимост, днес голяма част от хората прибягват до уникални и впечатляващи златни и сребърни бижута или цели сребърни комплекти, за да подчертаят своя стил, изтънченост и усет към красотата и хармонията.

И тъй като вкусовете и стиловете в модата са много различни и не могат да се възприемат едностранчиво, можем да кажем, че днешните актуални тенденции в бижутерийната и модна индустрия са такива, че всеки може да намери нещо за себе си. От пръстен или гривна до колие или цял сребърен комплект.

Дамско сребърно колие

За разлика от първите украшения, които имаме възможност да видим в музеи и археологически сайтове, бижутата днес са облагородени, изтънчени, наситени с идейност и символика.

Известни дизайнери и брандове с традиции в модата не пропускат възможността да развият и предложат на своите почитатели и купувачи, както по-луксозна линия от бижута, така и сребърни колиета на достъпни цени като тези в онлайн каталога на Магазини Гранат – http://www.magazinigranat.com/silver-jewelry/silver-necklaces

Днес имаме възможност да носим не само дизайнерски, но и авторски бижута, направени в един единствен екземпляр от художници, които не създават просто сребърни обеци или пръстени, а истински произведения на изкуството.

Дали скъпите дрехи, гримовете и украшенията ще ни направят по-добри и дали външността трябва да бъде най-важното нещо за хората е въпрос на личен избор, но едва ли има човек, който поне веднъж не поглежда себе си в огледалото или поне не се пита дали изглежда добре.

Вашият коментар